Elektrikli Araç Kullanıyorsanız Bilmeniz Gereken 7 Şey

Yeni bir elektrikli araç sahibiyseniz veya elektrikli araca geçmeyi düşünüyorsanız, en iyi deneyim için bu noktaları takip ettiğinizden emin olun. Elektrikli araçlar uçuşa geçmeye başladı ve yollarda her zamankinden daha fazla elektrikli araç var. Ancak …

Yeni bir elektrikli araç sahibiyseniz veya elektrikli araca geçmeyi düşünüyorsanız, en iyi deneyim için bu noktaları takip ettiğinizden emin olun.

Elektrikli araçlar uçuşa geçmeye başladı ve yollarda her zamankinden daha fazla elektrikli araç var. Ancak bu elektrikli araç akınıyla birlikte, elektrikli araç sürücülerinin akıllarında tutmaları gereken yeni hususlar da ortaya çıkıyor.

Şarj istasyonu görgü kuralları ve elektrikli aracınızı şarj ederken alınacak güvenlik önlemleri gibi konular, olumlu bir elektrikli araç deneyimi yaşamak için hayati önem taşır. İşte bilmeniz gerekenler.

1. Şarj İstasyonunu Tıkamayın

Şimşek hızında şarj özelliğine sahip şarj ağları gerçek olmaya başlıyor, ancak bir şarj istasyonunu ziyaret ederken bazı şeyleri bilmek önemlidir.

Şarj istasyonu görgü kuralları, daha fazla elektrikli araç piyasaya çıktığında daha büyük bir sorun haline gelecek bir şeydir. Şu anda, elektrikli arabalar yoldaki araçların çoğunluğunu oluşturmasa da, şarj istasyonundaki diğer elektrikli araba sahiplerini dikkate almak hala çok önemlidir.

Aracınız artık şarj olmuyorsa, fişe takılı bırakmayın. Şarj istasyonları kalıcı park alanları değildir. Alışverişe çıktıysanız ve elektrikli aracınızın şarjı bittiyse, yapılacak en düşünceli şey aracınızı şarj alanından çıkarmak ve normal bir park yerine park etmektir.

Bu, diğer elektrikli araç sürücülerinin de sizinle aynı şarj avantajlarından yararlanabilmesini sağlayacaktır. Boşta kalma ücretlerinin var olmasının nedeni budur (ve neden kullandığınız elektrikli araç şarj cihazının bir zaman sınırı olup olmadığını doğrulamanız gerekir).

2. Şarj Cihazı Konektörünü Ait Olduğu Yere Geri Koyun

Aracınızı halka açık bir şarj cihazında şarj ediyorsanız, şarj konektörünü doğru tutucusuna geri taktığınızdan emin olun. Yapılması gereken nazik bir şeydir, ancak asılı veya yerde bırakmak da potansiyel olarak tehlikeli olabilir.

Farkında olmayan bir sürücü park ederken konnektörün üzerinden geçerse konnektöre zarar verebilir. Bu, konnektörü sarkık bırakmayarak kolayca önlenebilecek büyük bir sıkıntıdır.

İnsanlar uygun benzin istasyonu görgü kurallarını geliştirmek için uzun yıllar geçirdi ve şarj istasyonu görgü kuralları da bundan farklı değil. Eğer bir benzin istasyonuna gidip pompayı yere bırakmıyorsanız, şarj istasyonunda da bunu yapmanız için bir neden yoktur.

3. Elektrikli Araba Şarj Cihazlarında Görünür Hasar Olup Olmadığını Kontrol Edin

Halka açık bir şarj cihazını kullanacaksanız, aracınızı bağlamadan önce ünitede gözle görülür bir hasar olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Ünitenin tamamını kontrol edin ve şarj cihazının üzerinde “bozuk” işareti olmadığından emin olun. Şarj cihazında gözle görülür bir hasar fark ederseniz, dokunmayın ve derhal bildirin.

Aracınızın şarj bağlantı noktasına takacağınız konektörün hasarlı olup olmadığını kontrol etmeniz de önemlidir. Konektör hasarlı görünüyorsa, aracınızın bağlantı noktasına takmayın; sorunlara neden olabilir.

4. Yayalar Geldiğinizi Duymayabilir

Elektrikli araç sürücüleri sessiz bir araç kullandıkları gerçeğine karşı duyarsızlaşabilirler. Sorun şu ki, yayalar içgüdüsel olarak motor sesini dinlerler, ancak elektrikli araçlar hiç ses çıkarmaz. Bir elektrikli araçtan gelen sesler çoğunlukla lastik gürültüsü ve elektrik motoru vınlamasıdır ve bunlar yayaların içgüdüsel olarak dikkat ettikleri şeyler değildir.

Bu nedenle çoğu ülkede elektrikli araçların düşük hızlarda seyrederken ses çıkarması kanunen zorunludur; ancak bazen bu sesli uyarı bile insanların gelen bir araçla ilişkilendirdiği bir şey olmayabilir.

Etrafta dolaşan insanların yaklaşan elektrikli arabanızdan habersiz olabileceğinin bilincinde olun ve gerekirse onları varlığınız konusunda uyarın.

5. Her Zaman En Yakın Şarj İstasyonunun Farkında Olun

Elektrikli araba menzili yıllar içinde büyük ölçüde gelişti ve büyük menzile sahip birçok elektrikli araba, 400 km’den fazla sürüş kapasitesi sunuyor. Bu, menzil kaygısının sizi bunaltmaması gerektiği anlamına gelir, ancak her zaman en yakın şarj istasyonunun yerini bilmek gerekir.

Bu, özellikle kışın ortasında uzak bir yere gidiyorsanız geçerlidir. Hiçliğin ortasında karlı bir yolda Elektrikli arabanızle, ısıtıcınız tam patlamayla sürdüğünüzü hayal edin – menzil normalden daha hızlı tükenecektir. Hava çok soğuk olduğu için menzilden tasarruf etmek için ısıtıcıyı kapatamazsınız, ancak en yakın şarj istasyonu hiçbir yerde bulunamaz. Bu kulağa korkutucu gelebilir, ancak tamamen önlenebilir bir senaryodur.

Bu nedenle, en yakın DC hızlı şarj istasyonlarının nerede olduğunu her zaman bilmek ve rotalarınızı bu konumları göz önünde bulundurarak planlamak önemlidir.

6. Hızlı Şarj Cihazlarına Yapacağınız Ziyaretleri Zaman Ayırarak Planlayın

Bir elektrikli arabayı şarj etmek büyük olasılıkla benzin istasyonunda normal bir duraktan daha uzun sürecektir. Bu nedenle şarj istasyonuna yapılacak yolculuklar iyice planlanmalı ve diğer kullanıcıların araçlarını şarj etmeyi bitirmelerini beklemek için fazladan zamanınız olduğundan emin olmalısınız.

Tüm şarj bağlantı noktalarının dolu olması mümkündür, bu nedenle buna göre plan yaptığınızdan emin olun. Çok aceleniz varsa, özellikle uzun bir sıra varsa, tüm süreç sefil bir deneyime dönüşebilir. Şarj duraklarının boş olup olmadığını kontrol etmek için bir elektrikli araba şarj ağı uygulaması kullanmanız önerilir; bazıları ayrıca bölgedeki diğer elektrikli araba sahiplerine de orada şarj etmek istediğinizi duyurmanıza izin verir.

7. Elektrikli Araçların Çekilmesi Doğru Şekilde Yapılmalıdır

Elektrikli arabanız patlak bir lastiğe veya yol kenarındaki başka bir hastalığa kurban giderse, bir çekici çağırmanız gerekebilir. Mesele şu ki, Elektrikli arabanızi herhangi bir çekici kamyona bağlayamazsınız.

Aracınızı iki tekerleği hala yerdeyken çeken çekiciler elektrikli aracınıza zarar verebilir; bazı elektrikli araçlar bir sorunla karşılaştıklarında (genellikle aküleri tamamen bittiğinde) boşa geçmeyi reddederler.

Bu nedenle, çekici şirketine düz yataklı bir çekici göndermeleri gerektiğini bildirmeniz zorunludur. Bu tarz bir çekici ile Elektrikli araba’nin tekerlekleri asla yerle temas etmeyecektir. Aracınızın şanzımanının park konumunda sıkışıp sıkışmadığını da bildirdiğinizden emin olun, bu da aracı düz bir yatağa alma işini önemli ölçüde zorlaştıracaktır.

Elektrikli Araç Sahipliği Kendine Özgü Hususları da Beraberinde Getiriyor

İster yeni bir elektrikli araç sahibi ister deneyimli bir usta olun, elektrikli araç sahipliğinin normal araç sahipliğine kıyasla bazı farklılıklar taşıdığını akılda tutmak önemlidir. Bu farklılıkların farkında olmak, güvenli bir elektrikli araç sahipliği deneyimi için hayati önem taşır.