FAT32 vs. exFAT vs. NTFS: Aradaki Fark Nedir?

FAT32 daha eskidir ve herhangi bir bilgisayar veya oyun konsolu ile maksimum uyumluluk sağlamanız gerektiğinde kullanışlıdır. exFAT, yalnızca modern bilgisayarlar ve oyun konsolları ile kullanılacak flash sürücüler veya harici sürücüler için en iyisidir. Bir Windows …

FAT32 daha eskidir ve herhangi bir bilgisayar veya oyun konsolu ile maksimum uyumluluk sağlamanız gerektiğinde kullanışlıdır. exFAT, yalnızca modern bilgisayarlar ve oyun konsolları ile kullanılacak flash sürücüler veya harici sürücüler için en iyisidir. Bir Windows bilgisayara sürücü takarken NTFS kullanılmalıdır.

İster dahili bir sürücüyü, ister harici bir sürücüyü, USB flash sürücüyü ya da SD kartı biçimlendiriyor olun, Windows size üç farklı dosya sistemi kullanma seçeneği sunar: NTFS, FAT32 ve exFAT. Windows’taki Format iletişim kutusu aradaki farkı açıklamıyor, bu yüzden biz açıklayacağız.

Dosya Sistemi Nedir?

Bir dosya sistemi, bir sürücüyü düzenlemenin bir yolunu sağlar. Verilerin sürücüde nasıl saklanacağını ve dosyalara ne tür bilgilerin eklenebileceğini belirler-dosya adları, izinler ve diğer öznitelikler. Windows üç farklı dosya sistemini destekler. NTFS en modern dosya sistemidir. Windows, sistem sürücüsü için ve varsayılan olarak çıkarılamayan sürücülerin çoğu için NTFS kullanır.

FAT32, NTFS kadar verimli olmayan ve büyük bir özellik setini desteklemeyen, ancak diğer işletim sistemleriyle daha fazla uyumluluk sunan eski bir dosya sistemidir. exFAT, FAT32’nin modern bir alternatifidir ve NTFS’den daha fazla cihaz ve işletim sistemi bunu destekler, ancak FAT32 kadar yaygın değildir.

NTFS Nedir?

NTFS, Windows’un varsayılan olarak kullanmayı tercih ettiği modern dosya sistemidir. Windows’u yüklediğinizde, sürücünüzü NTFS dosya sistemi ile biçimlendirir. NTFS, teorik olarak çok büyük olan dosya ve bölüm boyutu sınırlarına sahiptir. NTFS ilk olarak Windows XP ile Windows’un tüketici sürümlerinde ortaya çıkmıştır, ancak ilk olarak Windows NT ile piyasaya sürülmüştür. Adı “NT Dosya Sistemi “nin kısaltmasıdır.

NTFS, FAT32 ve exFAT’te bulunmayan modern özelliklerle doludur. NTFS güvenlik için dosya izinlerini, bilgisayarınız çöktüğünde hataları hızlı bir şekilde kurtarmaya yardımcı olabilecek bir değişiklik günlüğünü, yedeklemeler için gölge kopyaları, şifrelemeyi, disk kotası sınırlarını, sabit bağlantıları ve diğer çeşitli özellikleri destekler. Bunların birçoğu, özellikle de dosya izinleri bir işletim sistemi sürücüsü için çok önemlidir.

Windows sistem bölümünüz NTFS olmalıdır. Windows’un yanında ikincil bir sürücünüz varsa ve programları ona yüklemeyi planlıyorsanız, muhtemelen devam etmeli ve onu da NTFS yapmalısınız. Ve uyumluluğun gerçekten sorun olmadığı sürücüleriniz varsa – çünkü bunları yalnızca Windows sistemlerinde kullanacağınızı biliyorsunuz – devam edin ve NTFS’yi seçin.

Avantajlarına rağmen NTFS’nin eksik olduğu nokta uyumluluktur. Windows XP’ye kadar tüm yeni Windows sürümleriyle çalışır, ancak diğer işletim sistemleriyle uyumluluğu sınırlıdır. Varsayılan olarak, Mac’ler NTFS sürücülerini yalnızca okuyabilir, onlara yazamaz. Bazı Linux dağıtımları NTFS yazma desteğini etkinleştirebilir, ancak bazıları salt okunur olabilir. Sony’nin PlayStation konsollarının hiçbiri NTFS’yi desteklemez. Microsoft’un kendi Xbox 360’ı bile NTFS sürücülerini okuyamaz, ancak yeni Xbox Series X, S ve One okuyabilir. Diğer cihazların NTFS’yi destekleme olasılığı daha da düşüktür.

Uyumluluk: Windows’un tüm sürümleriyle çalışır, ancak Mac’te varsayılan olarak salt okunurdur ve bazı Linux dağıtımlarında varsayılan olarak salt okunur olabilir. Microsoft’un Xbox One’ı hariç diğer cihazlar muhtemelen NTFS’yi desteklemeyecektir.

Sınırlar: 128 petabayt (teorik olarak 2^64 bayt) maksimum dosya boyutu, 128 petabayt maksimum bölüm boyutu.

İdeal Kullanım: Windows sistem sürücünüz ve sadece Windows ile kullanılacak diğer dahili sürücüler için kullanın.

FAT32 Nedir?

FAT32, Windows için mevcut olan üç dosya sisteminin en eskisidir. MS-DOS ve Windows 3’te kullanılan eski FAT16 dosya sisteminin yerine Windows 95’te kullanılmaya başlanmıştır. Adı “File Allocation Table 32 “nin kısaltmasıdır.

FAT32 dosya sisteminin yaşının avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı, çok eski olması nedeniyle FAT32’nin fiili standart olmasıdır. Satın aldığınız flash sürücüler, yalnızca modern bilgisayarlarda değil, oyun konsolları ve USB bağlantı noktası olan her şey gibi diğer cihazlarda da maksimum uyumluluk için genellikle FAT32 ile biçimlendirilmiş olarak gelir.

Ancak bu yaşla birlikte sınırlamalar da geliyor. Bir FAT32 sürücüsündeki tekil dosyaların boyutu 4GB’tan fazla olamaz; bu maksimum değerdir. Bir FAT32 bölümü de 8TB’den az olmalıdır, ki bu da süper yüksek kapasiteli sürücüler kullanmadığınız sürece daha az bir sınırlamadır.

FAT32 USB flash sürücüler ve diğer harici ortamlar için uygun olsa da -özellikle bunları Windows PC’ler dışında bir yerde kullanacağınızı biliyorsanız- dahili bir sürücü için FAT32 kullanmak istemezsiniz. Daha modern NTFS dosya sisteminde bulunan izinler ve diğer güvenlik özelliklerinden yoksundur. Ayrıca, Windows’un modern sürümleri artık FAT32 ile biçimlendirilmiş bir sürücüye yüklenemez; NTFS ile biçimlendirilmiş sürücülere yüklenmeleri gerekir.

Uyumluluk: Windows, Mac, Linux, oyun konsolları ve USB bağlantı noktası olan hemen her şeyin tüm sürümleriyle çalışır.

Sınırlar: 4GB maksimum dosya boyutu, 8TB maksimum bölüm boyutu.

İdeal Kullanım: 4GB veya daha büyük boyutlu dosyalarınız olmadığını varsayarak, en geniş cihaz yelpazesiyle maksimum uyumluluğa ihtiyaç duyduğunuz çıkarılabilir sürücülerde kullanın.

exFAT Nedir?

exFAT dosya sistemi 2006 yılında tanıtılmış ve Windows XP ve Windows Vista güncellemeleriyle Windows’un eski sürümlerine eklenmiştir. exFAT flash sürücüler için optimize edilmiştir – FAT32 gibi hafif bir dosya sistemi olarak tasarlanmıştır, ancak NTFS’nin ekstra özellikleri ve ek yükü ve FAT32’nin sınırlamaları yoktur. Bu isim “Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu “nun kısaltmasıdır.

NTFS gibi exFAT de dosya ve bölüm boyutlarında çok büyük sınırlara sahiptir ve FAT32 tarafından izin verilen 4 GB’den çok daha büyük dosyaları saklamanıza olanak tanır.

exFAT, FAT32’nin uyumluluğunu tam olarak karşılamasa da NTFS’den daha geniş çapta uyumludur. MacOS NTFS için salt okunur desteği içerirken, Mac’ler exFAT için tam okuma-yazma desteği sunar. exFAT sürücülere Linux’ta uygun yazılım yüklenerek erişilebilir. Cihazlar biraz karışık olabilir. PlayStation5 ve PlayStation 4 exFAT’i destekler; PlayStation 3 desteklemez. Xbox Series X, S ve One desteklerken Xbox 360 desteklemez.

Uyumluluk: Windows’un tüm sürümleri ve macOS’un modern sürümleriyle çalışır, ancak Linux’un eski sürümlerinde ek yazılım gerektirir. Ubuntu 22.04 gibi Linux Kernel 5.7 veya daha yenisini çalıştıran tüm Linux dağıtımları exFAT’ı yerel olarak destekler. NTFS’yi destekleyenden daha fazla cihaz exFAT’i destekler, ancak bazıları – özellikle eski olanlar – yalnızca FAT32’yi destekleyebilir.

Sınırlar: 128 petabayt (teorik olarak 2^64 bayt) maksimum dosya boyutu, 128 petabayt maksimum bölüm boyutu

İdeal Kullanım: FAT32’nin sunduğundan daha büyük dosya boyutu ve bölüm sınırlarına ihtiyaç duyduğunuzda ve NTFS’nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyaç duyduğunuzda kullanın. Sürücüyü kullanmak istediğiniz her cihazın exFAT’i desteklediğini varsayarsak, cihazınızı FAT32 yerine exFAT ile biçimlendirmelisiniz.

NTFS vs. FAT32

NTFS daha büyük dosyaları ve daha büyük sürücüleri destekler, ancak FAT32’ye göre daha az aygıtla uyumludur. NTFS ayrıca gelişmiş güvenlik ve dosya günlükleme özelliklerini de destekler. Bu faktörler, en azından Windows kullanıyorsanız, NTFS’yi dahili depolama ile kullanım için FAT32’den daha uygun hale getirir. MacOS veya Linux çalıştıran bilgisayarlar NTFS dosya sistemi kullanan depolama sürücülerini okuyabilir, ancak ek yazılım veya sürücüler olmadan bunlara her zaman yazamazlar.

Diğer her şey eşit olduğunda, NTFS de genellikle FAT32’den daha hızlıdır. Elbette, gördüğünüz gerçek hızlar genellikle dosya sisteminizden çok donanımınıza bağlıdır. Örneğin, FAT32 ile biçimlendirilmiş bir PCIe NVMe sürücü yine de bir USB 2.0 flash sürücüyü geride bırakacaktır.

Öte yandan, FAT32 desteği bilgisayar açısından eski olsa da temelde evrenseldir. Uyumluluk konusunda endişelenmeden dosyaları birden fazla cihaz arasında taşımak istiyorsanız bu onu ideal kılar. Bir şeyin USB bağlantı noktası varsa, FAT32 USB sürücüsünü sorunsuz bir şekilde kullanabilme ihtimali oldukça yüksektir. Sadece FAT32’nin 4 gigabayttan büyük dosyalarla iyi çalışmadığını unutmayın.

exFAT vs. FAT32

exFAT, FAT32’nin halefidir ve FAT32’nin en büyük sınırlamaları olan dosya ve sürücü boyutlarını ele alır. FAT32 8TB’den büyük bölümleri veya 4GB’den büyük dosyaları işleyemezken, exFAT 128 petabayta, yani 128.000 terabayta kadar dosya ve bölümleri işleyebilir.

exFAT’in FAT32’ye karşı kaybettiği tek alan uyumluluktur. Tam exFAT spesifikasyonu 2019 yılına kadar halka açık değildi ve bu muhtemelen benimsenmeyi geciktirdi. Tüm yeni konsollar, Mac’ler, Windows PC’ler ve Linux PC’ler exFAT’i sorunsuz bir şekilde çalıştırabilir, ancak eski Linux PC’ler özel sürücüler gerektirebilir. Eski konsollar exFAT’i hiç kullanamaz.

FAT32 de exFAT’tan daha yavaştır, ancak exFAT ve FAT32 arasındaki hız farkı FAT32 ve NTFS arasındaki kadar büyük değildir. Çoğu şeyde olduğu gibi, ana hız darboğazı kullandığınız dosya sistemi değil, donanımınız olacaktır.

exFAT vs. NTFS

NTFS ve exFAT, dosya ve bölüm boyutları söz konusu olduğunda birbirine bağlıdır. Her ikisi de 128 petabayta kadar olan bölümleri ve bundan daha büyük dosyaları (teorik olarak) işleyebilir.

Bununla birlikte, NTFS biraz daha hızlıdır, ek güvenlik özelliklerine, dosya günlüğüne, kendi kendini iyileştiren NTFS ile otomatik bozulma düzeltmesine ve bilgisayarlarda dahili kullanım için daha uygun olmasını sağlayan sayısız diğer gelişmiş özelliğe sahiptir.

exFAT’in sahip olduğu tek büyük avantaj taşınabilirliktir. NTFS desteği çok karışıktır ve NTFS’nin yalnızca Windows PC ile çalışacağına güvenebilirsiniz. exFAT ise eski Linux kurulumları veya eski oyun konsolları dışında hemen hemen her şeyle çalışacaktır. Bu da onu modern harici SSD’ler ya da birden fazla cihazda kullanılacak harici sabit diskler için ideal hale getirir.

Tüm bunlar çok fazla gibi görünüyorsa, unutmayın: NTFS dahili sürücüler için idealdir, exFAT ise genellikle flash sürücüler için idealdir. Bununla birlikte, exFAT kullanmanız gereken bir cihazda desteklenmiyorsa bazen harici bir sürücüyü FAT32 ile biçimlendirmeniz gerekebilir.

NTFS veya exFAT’in sunabileceğinden daha fazlasını sunabilecek bir dosya sistemine ihtiyacınız varsa, bunun yerine ZFS’yi kullanmalısınız. Bir milyar terabayta kadar olan bölümleri ve dosya boyutlarını işleyebilir.