Muhammed Ali’ye Dair 8 Gerçek

Müslüman olmadan evvelki adı Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Louisville’de doğdu. Küçük yaşta boks sporuna başladı. 22 yaşında dünya şampiyonu olmasının akabinde Müslümanlığı seçtiğini açıklaması, bütün dünyada derin yankı uyandırdı. …

Müslüman olmadan evvelki adı Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Louisville’de doğdu. Küçük yaşta boks sporuna başladı. 22 yaşında dünya şampiyonu olmasının akabinde Müslümanlığı seçtiğini açıklaması, bütün dünyada derin yankı uyandırdı.

Son yıllarını parkinson hastalığıyla mücadele ederek geçiren Muhammed Ali 3 Haziran 2016 tarihinde yaşamını yitirdi.

Muhammed Ali Clay Tüm zamanların en iyi ağırsiklet boks şampiyonu kabul edilir. 12 yaşındayken boksla tanıştı. 1964 yılında 22 yaşındayken, Sony Liston’u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve İslam’a geçtiğini açıkladı.

Muhammed Ali ve İslam

Irkçılığın zirvede olduğu, siyahi kitlelerin sistem tarafından ezildiği ve direniş yolları aradığı bir ortamda o da Malcolm X gibi, önce Nation of Islam adlı tepkisel karaktere sahip radikal İslami hareketle tanıştı. Daha sonra düşüncelerinde yumuşama oldu.

1964, 1974, 1978 yıllarında dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez alan Muhammed Ali, bu unvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56’sından galibiyetle ayrılan Ali, Vietnam Savaşı’na katılmayı reddetti. Körfez Savaşı sırasında Irak’a gitti ve rehinelerin serbest bırakılması için aracı oldu. 2002 yılında ise BM barış elçisi olarak Afganistan’da bulundu.

Muhammad Ali vs. Sonny Liston

Çok sevdiği boks’a 1967’den 1970’e kadar ara vermek zorunda kaldı. “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.” diyerek Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı.

5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezası

1971’de Joe Frazier ile ‘Asrın maçı’na çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. 1973’te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaştı. Arada sadece Joe Frazier-George Foreman maçı kalmıştı. Frazier sürpriz bir şekilde iki raund’da nakavt oldu. Muhammed Ali böylece önce Fraizer ile maç yapıp arkasından da Foreman’la maç ayarladı ve iki maçı da nakavt’la kazandı. Böylece hem kaybettiği unvanını alacak hem de daha bitmediğini gösterecekti.

Muhammad Ali vs. George Foreman

1960 Roma Olimpiyatı

Din olarak İslamiyet’i seçmiştir ve Vietnam savaşına gitmemiştir. Bu durumu şöyle dile getirmiştir: “Benim onlarla sorunum yok.” (I’I ain’t got no quarrel with them Vietcong’). Bu nedenle unvanlarına el konuldu ve bokstan uzaklaştırıldı. Fakat o yılmadı. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı. Malcolm X ile yakın ilişkileri oldu. Verimli işlerle uğraştı.

Muhammed Ali ve Malcom X

Muhammed Ali, sadece Muhammed Ali isminden ibaret değildir. O, zamanının en iyisidir. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. Ali adlı filmde Muhammed Ali’yi Will Smith canlandırdı.

Muhammed Ali ve Will Smith

Muhammed Ali Clay, 1 ekim 1976 da Milli Selamet Partisi lideri ve dönemin başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan’ın özel davetlisi olarak İstanbul’a gelir. 24 saatlik bu ziyaretinde, Sultanahmet camisinde kılınan cuma namazının ardından Topkapı Sarayını ziyaret eden Muhammed Ali Clay boğazda tekne gezisine katılıp aynı akşam ülkesine dönüyor…

Ayasofya’nın Önünden Halka Seslendi

Bonus: Muhammed Ali İçin Yapılmış Plak