Evliya Çelebi Programı Sunucusu Ömer Faruk Aksoy Kimdir?

TRT 2‘nin sevilen programı Evliya Çelebi‘nin sunucusu Ömer Faruk Aksoy hakkında merak etiklerinizi bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Araştırmalarım sonucu ulaşabildiğim bilgiler şu şekilde; Ömer Faruk Aksoy 1952 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1974 – 1979 …

TRT 2‘nin sevilen programı Evliya Çelebi‘nin sunucusu Ömer Faruk Aksoy hakkında merak etiklerinizi bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Araştırmalarım sonucu ulaşabildiğim bilgiler şu şekilde;

Ömer Faruk Aksoy 1952 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1974 – 1979 yıllardan İstanbul Üniversitesinden mezun oldu. İsviçre’de fotoğrafçılık eğitimi aldı. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerini bilmektedir. Bir oğlu ve bir kız evladı vardır. Yaklaşık 55 ülkeye seyahat etmiştir.

1980 yılında İngiltere‘de belgesel çekimlerinde yer aldı. Türk filmlerinde kameraman asitanlığı yaptı.

BBC, Discovery ve National Geographic kanallarına belgeseller çekti. Çekmiş olduğu belgeseller Hac, Mekke ve Medine ile ilgilidir.

Genç yaşta sinema ve görsel sanatların gücünün farkına varan fotoğrafçılığının yanında National Geographic’in Inside Mecca ve BBC’nin The Hajj: The Journey of a Life Time gibi önemli belgesel yapımlarda da görev aldı. Son senelerde de BBC, National Geographic, Discovery gibi kanallara hacla ilgili çekimler yaptı. Son çalışması da “İbni Battuta’nın Ayak İzlerinden Mekke’ye Yolculuk” adlı bir IMAX sinemasıydı. Orada da yönetmen yardımcılığı yaptı.

2009 yılında yapılan “Eşsiz Kareler Eşliğinde Bir Fotoğrafçının Objektifinden Kutsal Beldeler” röportajını okumanızı tavsiye ederim.

Evliya Çelebi Programı

Evliya Çelebi’nin takip ettiği rotayı 21. Yüzyılda takip eden bir seyyah gittiği şehirlere tıpkı Evliya Çelebi gibi bakıyor, büyük seyyahın anlattığı ayrıntıları günümüzde de yaşatmaya çalışıyor.

İlk durak Budapeşte.

👉 Diğer Bölümler

Evliya Çelebi’nin Yapımcı Mustafa Aksay ve Sunucu Ömer Faruk Aksoy ile Söyleşi

Hayat Sanat’ın bu bölümünde Görkem Yeltan’ın konukları yapımcı ve yazar Mustafa Aksay ile TRT 2’nin sevilen programı Evliya Çelebi’nin sunucusu Ömer Faruk Aksoy.

Program Notları:

  • Evliya Çelebi programının yeni bölümleri Türkçe olarak çekilecek.
  • Fatma Girik’in Ö. Faruk Aksoy’a “imamoğlum” diye çağırdığını anlatmaktadır.
  • 20 yaşında, İstanbul’dan Paris’e tek yönlü bir bilet alarak serüvene başladı. O zamandan beri, Faruk Aksoy dünyayı gezdi ve çoğunu fotoğrafladı.

İslam’ın İki Kutsal Şehri Mekke-Medine Kitabı

Ömer Faruk Aksoy’un karelerinden bir şeki, İslam’ın İki Kutsal Şehri Mekke-Medine kitabında bir araya geldi. Kitap 2006 yılında yayınladı.

Ömer Faruk Aksoy Koleksiyonu

Ömer Faruk Aksoy’un Mekke ve Medine koleksiyonundan bir kaç fotoğraf..

Kâbe ve Makam-ı İbrahim – Mescid-l Haram Mekke

Kâbe ve Makam-ı İbrahim - Mescid-l Haram Mekke

Kâbe – Mescid-l Haram Mekke

Kâbe - Mescid-l Haram Mekke

Mescid-i Haram Mekke

Mescid-i Haram Mekke

Ravza-i Mutahhara – Medine

Ravza-i Mutahhara - Medine

Cebelü’r-Rahme – Arafat

Cebelü'r-Rahme - Arafat

Daha fazlasını görmek için tıklayın.

Bibliyografya:

  1. OMER FARUK AKSOY – LinkedIn. 1 Temmuz 2019. https://www.linkedin.com/in/omer-faruk-aksoy-10069957/
  2. The Blessed Cities of Islam: Mecca-Medina: Omer Faruk Aksoy: 9781597840613: Amazon.com: Books. 1 Temmuz 2019. https://www.amazon.com/Blessed-Cities-Islam-Mecca-Medina/dp/1597840610
  3. Ömer Faruk Aksoy Koleksiyonu. 1 Temmuz 2019. http://www.sonpeygamber.info/galeri/fotograf/omer-faruk-aksoy-koleksiyonu
  4. A week in the life of Omer Faruk Aksoy. 1 Temmuz 2019. https://www.emel.com/article?id=106&a_id=2848
  5. Evliya Çelebi – TRT 2. 1 Temmuz 2019. https://www.trt2.com.tr/tarih/evliya-celebi
  6. Eşsiz Kareler Eşliğinde Bir Fotoğrafçının Objektifinden Kutsal Beldeler. 1 Temmuz 2019. http://www.sonpeygamber.info/essiz-kareler-esliginde-bir-fotografcinin-objektifinden-kutsal-beldeler