A’mak-ı Hayal Yazarı Filibeli Ahmed Hilmi Kimdir?

Ahmed Hilmi Bey, 1365 yılında Filibe’de doğdu. Babası Osmanlı bürokrasisinde konsolosluğa denk bir makam olan şehbenderlik görevi yaptığı için kendisine Şehbenderzâde denilmiştir. Filibe’de başladığı öğrenim hayatını İstanbul’da sürdürmüş ve bugün Galatasaray Lisesi olan Galatasaray Mekteb-i …

Ahmed Hilmi Bey, 1365 yılında Filibe’de doğdu. Babası Osmanlı bürokrasisinde konsolosluğa denk bir makam olan şehbenderlik görevi yaptığı için kendisine Şehbenderzâde denilmiştir. Filibe’de başladığı öğrenim hayatını İstanbul’da sürdürmüş ve bugün Galatasaray Lisesi olan Galatasaray Mekteb-i Sultânî’sini bitirmiştir. Çeşitli resmî görevlerde bulundu. Birtakım faaliyetleri nedeniyle tutuklanıp Fîzan’a sürüldü. Orada tasavvufla ilgilendi. II. Meşrûtiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. Dârülfünûn’da felsefe hocalığı yaptı. Bu sırada çeşitli yayın faaliyetlerinde de bulundu. 30 Ekim 1914’te aniden vefat etmiştir. Kabri Fâtih Câmii’nin avlusundaki mezarlıktadır.

Meşrûtiyet Dönemi’nin önemli siyaset ve fikir adamlarından olan Şehbenderzâde Ahmed Hilmi Bey, aynı zamanda düşünce tarihimiz açısından da önemli bir isimdir. Döneminde Batı felsefesini iyi bilen önemli birkaç şahsiyetten biridir. Batı felsefesinin özellikle o yıllarda moda akımları olan materyalizm ve pozitivizm anlayışlarını şiddetle tenkit etmiştir. Bu akımlar karşısında metafiziği savunmuş ve bilimcilik akımına karşı sağlam temelli bir bilim eleştirisi yapmıştır. Kendi temel felsefesini ise tasavvuf ve vahdet-i vücûd anlayışı çerçevesinde inşa eder. Ancak bu alanda da ıslahatçı bir kimlikle karşımıza çıkar. Bu fikirlerini büyük ölçüde Fîzan’da sürgünde iken tanıdığı Senûsîler ve Arûsî-fer’den edinmiştir. Bu bakımdan A’mâk-ı Hayal, Şehbenderzâde’nin bütün bu görüşlerini hikâye kurgusu içinde özetleyen bir eserdir.

Kaynakça:

  1. Filibeli Ahmet Hilmi’nin A’mâk-ı Hayal çizgi roman kitabından alınmıştır.