Gzip Alternatifi Brotli Sıkıştırma Formatı

Brotli yeni bir açık kaynak veri sıkıştırma yöntemidir. Çoğu durumda Brotli, dosyaları gzip’in sıkıştırabileceğinden daha küçük bir boyuta sıkıştırabilir, bu nedenle genellikle gzip’e kıyasla daha iyi bir sıkıştırma yöntemidir. Brotli, Google tarafından geliştirilen kayıpsız bir …

Brotli yeni bir açık kaynak veri sıkıştırma yöntemidir. Çoğu durumda Brotli, dosyaları gzip’in sıkıştırabileceğinden daha küçük bir boyuta sıkıştırabilir, bu nedenle genellikle gzip’e kıyasla daha iyi bir sıkıştırma yöntemidir.

Brotli, Google tarafından geliştirilen kayıpsız bir veri sıkıştırma algoritmasıdır. Genel amaçlı LZ77 kayıpsız sıkıştırma algoritması, Huffman kodlaması ve 2. dereceden bağlam modellemesinin bir kombinasyonunu kullanır.

Brotli öncelikle web sunucuları ve içerik dağıtım ağları tarafından HTTP içeriğini sıkıştırmak ve internet sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için kullanılır. Gzip’in halefidir, tüm büyük web tarayıcıları tarafından desteklenir ve gzip’ten daha iyi sıkıştırma sağladığı için giderek daha popüler hale gelmiştir.

Google çalışanları Jyrki Alakuijala ve Zoltán Szabadka, Brotli’yi ilk olarak 2013 yılında WOFF web yazı tipinin iletim boyutunu azaltmak için geliştirdi.

İnternet Mühendisliği Görev Gücü, Brotli sıkıştırılmış veri formatı spesifikasyonunu Temmuz 2016’da yorum için bilgilendirme talebi (RFC 7932) olarak onayladı. Brotli veri formatı, Web Açık Yazı Tipi Formatının 2. iterasyonunun ayrılmaz bir parçasıdır. W3C’de yazı tipi teknolojisi standardizasyonu için Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 2021 Teknoloji ve Mühendislik Emmy Ödülü’ne layık görülmüştür.

Brotli desteği yıllar içinde web tarayıcılarına eklendi ve Temmuz 2022 itibariyle dünya çapındaki kullanıcıların %96’sı formatı destekleyen bir tarayıcı kullanıyor.

Brotli sıkıştırma genellikle gzip’e alternatif olarak kullanılır, çünkü Brotli genel olarak daha iyi sıkıştırma sağlar. Gzip sıkıştırma ile karşılaştırıldığında, Brotli ile sıkıştırılan JavaScript dosyaları yaklaşık %15, HTML dosyaları yaklaşık %20 ve CSS dosyaları yaklaşık %16 daha küçüktür.