Elektrikli Bir Otomobil Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli otomobilinizin akü paketini şarj etmenin birkaç farklı yolu vardır. İşte kapsamlı bir kılavuz. Otomobiller hakkında düşünme şeklimizde bir değişim sürecindeyiz – sadece birkaç yıl içinde bataryasız bir otomobil satın alamayacaksınız ve kısa bir süre …

Elektrikli otomobilinizin akü paketini şarj etmenin birkaç farklı yolu vardır. İşte kapsamlı bir kılavuz.

Otomobiller hakkında düşünme şeklimizde bir değişim sürecindeyiz – sadece birkaç yıl içinde bataryasız bir otomobil satın alamayacaksınız ve kısa bir süre sonra yeni otomobillerde benzinli veya dizel motorlar olmayacak. Bu da hepimizin bu aküleri nasıl şarj edeceğimizi bilmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Cep telefonunuzu nasıl şarj ettiğinizi düşünürseniz, gerçekten tek bir seçenek vardır: evde duvara takmak. Bu, bir arabayı şarj etmenin yollarından biridir, ancak dışarıdayken halka açık şarj cihazı olarak adlandırılan bir yerde de şarj etmeniz gerekebilir.

Yine de elektrikli arabanızı şarj ederken düşünmeniz gereken birkaç şey var. Her bir şarj türünün maliyetini, şarj edebileceği hızı ve ihtiyaç duyacağınız şarj miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Bir de devlet teşvikleri gibi, yararlanabildiğiniz takdirde işleri daha ucuz hale getirmeye yardımcı olabilecek şeyler var.

Elektrikli aracınızı şarj etmeye ilişkin ayrıntılı bir kılavuz için okumaya devam edin.

Evde Şarj Etme

Elektrikli bir arabayı evde şarj ederken birkaç seçenek vardır. En basit olanı, herhangi bir elektrikli cihazda olduğu gibi üç pimli bir fiş kullanmaktır, ancak daha iyi bir yol, özel bir ev şarj noktası kurmaktır.

İlk seçenek, örneğin evden uzakta bir arkadaşınızın evindeyseniz kullanışlıdır, ancak bunu düzenli olarak kullanmak iyi bir fikir değildir çünkü yavaştır ve üreticiler bunu uzun süreli kullanım için önermemektedir. Bazı elektrikli arabaları bu şekilde şarj etmek 24 saatten fazla sürebiliyor, bu da ne kadar yavaş olduğunu gösteriyor.

Tüm araç şarjlarının yaklaşık %80’i evde yapılmaktadır, bu da bir wallbox şarj cihazının avantajlarından yararlanacağınız anlamına gelir. Bunun kurulabileceği bir garaj yolunuz veya park alanınız olması gerekir, ancak daha hızlı ve daha güvenli şarj için bunu yapmaya değer.

Bazı otomobil üreticileri elektrikli otomobilinizle birlikte size indirimli veya ücretsiz bir ev hızlı şarj noktası da sağlayacaktır.

Elektrikli Aracımı Şarj Etmem Ne Kadar Sürer?

Elektrikli bir aracı evde şarj etmenin ne kadar süreceği, hangi araca sahip olduğunuz, akü kapasitesi ve ne tür bir şarj sistemi kullandığınız dahil olmak üzere bir dizi farklı faktöre bağlıdır.

Şarj cihazının hızı, kaç kilowatt (kW) sağlayabildiğine ve aracınızın kaç kilowatt kabul edebileceğine bağlıdır: Aracın kaldırabileceği watt sayısı ne kadar yüksekse, araç o kadar hızlı şarj olur. Evde iki hız seçeneğiniz vardır:

  • Yavaş şarj. Hız 3kW. Aracınızı ‘boşken’ şarj ederseniz (evde veya bir şarj istasyonunda), tam bir yavaş şarj 8-14 saat sürecektir.
  • Hızlı şarj. Hız 7-22kW. Bir hızlı şarj noktasının bir elektrikli otomobilin bataryalarını sıfır şarjdan tamamen doldurması yaklaşık üç ila dört saat sürecektir.

Halka açık şarj istasyonları genellikle daha hızlı şarj eder:

  • Hızlı şarj – 43-50kW hız. Artık giderek daha fazla elektrikli otomobil hızlı şarj ile uyumlu hale geliyor, bu nedenle Tesla Model S veya Kia Soul EV gibi bir otomobiliniz varsa, hızlı bir şarj cihazı size 30 dakika gibi kısa bir sürede %80 şarj sağlayacaktır. Hızlı şarj cihazları kadar yaygın değiller, ancak hızlı şarj cihazlarının sayısı neredeyse her geçen gün artıyor. Tesla’nın sadece kendi otomobillerinde kullanılmak üzere kendi özel Supercharger ağı vardır.
  • Ultra hızlı şarj – 50-250kW hızında. Bazı otomobiller artık 350kW’a kadar şarjı kabul edebiliyor ve bunu sağlayabilen şarj cihazları dört bir yanda ortaya çıkıyor. Bunlar uyumlu araçlara 20 dakikadan kısa bir sürede %80 şarj ekleyebilmektedir.

Tüm araçların hızlı şarj ile uyumlu olmadığına dikkat etmek önemlidir, çünkü ya watt değerleri çok düşüktür ya da konektörleri hızlı şarj ünitesine uymaz.

Ayrıca, yavaş ve hızlı şarj farklı fiş konektörleriyle gelebilir. Çoğu yavaş şarj cihazı Tip 1 konektör kullanacaktır. Bu, hızlı şarj noktasına ya da normal bir duvar prizi aracılığıyla doğrudan evdeki elektrik kaynağına takılabilir. Diğer ana konektör tipi ise Tip 2 yedi pimli konektördür ve yalnızca uygun bir elektrikli araç şarj noktasına takılabilir. Bu, hızlı şarj olan araçlarda daha yaygındır, ancak bazı yavaş şarj olan modellerde de bulabilirsiniz.

Aracımı Evde Şarj Etmek Ne Kadara Mal Olacak?

Yine, bu tamamen ne tür bir elektrikli arabaya sahip olduğunuza bağlıdır. Bazıları – özellikle kısa elektrikli menzile sahip olanlar ve plug-in hibritler – aküleri tamamen şarj etmek için çok fazla elektriğe ihtiyaç duymazlar, bu nedenle size daha az maliyetli olurlar, ancak aracınızı diğer modellere göre daha sık şarj etmeniz gerekebilir. Küçük bir benzin deposuna sahip bir araçta da prensip aynıdır – doldurmak daha az maliyetli olacaktır, ancak çok daha büyük bir depoya sahip bir araç kadar çok mil kat edemezsiniz.

Ancak kesin olan bir şey var ki, o da elektrikli bir aracı şarj etmenin, aracın yakıt deposunu benzin ya da dizel ile doldurmaktan çok daha ucuza mal olacağıdır. Ekonomi 7 elektrik tarifesine geçmenizi öneriyoruz çünkü bu, gecenin köründe elektriğin çok daha ucuz olacağı ve aracınızı şarj etme maliyetini önemli ölçüde azaltacağı anlamına geliyor. Aracınızı ‘boşken’ tamamen şarj etmek bile, bu tür bir tarifeyle gece boyunca şarj ederseniz size birkaç sterlinden fazlasına mal olmayacaktır.

Halka Açık Şarj Noktalarını Kullanma

Evde aldığınız şarjın gideceğiniz yere ulaşmanız veya tekrar eve dönmeniz için yeterli olmayacağı durumlar olacaktır. Bu gibi durumlarda, hızla genişleyen halka açık şarj noktaları ağından yararlanmanız gerekecektir.

Halka Açık Bir Şarj Noktasını Nasıl Bulabilirim?

Birçok yeni elektrikli otomobil, sizi en yakın şarj noktasına yönlendirecek bir uydu navigasyon sistemi ile birlikte gelir. Alternatif olarak, şarj noktalarının konumunu listeleyen ve hatta kullanımda olup olmadıklarını gösterebilen web siteleri vardır. Bunlar arasında, arama yaptığınız yere en yakın şarj noktalarını, ne tür bir konektörle uyumlu olduklarını ve aracınızı ne kadar hızlı şarj edeceklerini gösteren uygulamalar bulunmaktadır.

Ülke çapında, 2458‘den fazla bireysel şarj istasyonu bulunmaktadır (Ocak 2023 itibariyle). Her ay çok daha fazlası ekleniyor. Elbette, bir akaryakıt istasyonunda çok sayıda pompa bulunma eğilimindeyken, elektrikli araç şarj noktalarında yalnızca birkaç şarj cihazı olabilir. Şarj noktalarının büyük çoğunluğunun şehirlerde ve kentsel alanlarda bulunduğunu ve başka yerlerde daha seyrek olduğunu öğrenmek sizi şaşırtmayacaktır.

Halka Açık Bir Şarj Noktasını Nasıl Kullanabilirim?

Günümüzde çoğu şarj cihazı temassız kart ödemesi kullanmaktadır, ancak bazı halka açık şarj noktaları şarj noktasının kilidini açmak için sağlayıcılarının cep telefonu uygulamasına sahip olmanızı gerektirmektedir. Bu, şarj kablosunu aracınızdan şarj noktasına bağlamanıza olanak tanıyacaktır.

Genellikle şarj noktası, bağlantısının kesilmesini (kötü niyetle veya yanlışlıkla) önlemek için kablosunun etrafında bir kilit içerecektir. Elektrik bağlantısını kesmek ve kablonun kilidini açmak için genellikle bir kredi kartı veya uygulama kullanmanız gerekecektir.

Bununla birlikte, farklı sağlayıcıların şarj noktalarını çalıştırmanın farklı yollarına sahip olabileceğini unutmayın, bu nedenle her şirketin nasıl çalıştığına dair özel araştırma yapmaya değer. Bu, sağanak yağmur altında, söz konusu şarj noktasının nasıl çalıştığını anlamaya çalışırken harcanan zamanı önleyecek veya azaltacaktır.

Hangi Şarj Noktalarını Kullanabilirim?

Hangi kamu noktalarını kullanabileceğinizi seçerken bir dizi faktörle sınırlandırılırsınız. İlk olarak, şarj istasyonlarına sahip olan bir dizi farklı operatör vardır. Eşarj, Voltrun, ZES ve Tesla (Supercharger) gibi şirketler en büyüklerinden bazılarıdır, ancak çeşitli bölgesel olanlar da vardır.

Bunları kullanmak için genellikle üye olmanız gerekir; bu, söz konusu şirketin şarj istasyonlarını sınırsız kullanmak için her ay sabit bir ücret ödemeniz anlamına gelir. Farklı operatörler genellikle farklı bölgelere hakim olduğundan, bir dizi programa katılmak akıllıca olacaktır.

Hızlı şarj olarak bilinen ve sadece 30 dakika içinde %80’e kadar şarj sağlayan bu noktalar sayesinde bir kahve içmek için durabilir ve aracın tam menzilinin en iyi kısmıyla tekrar yolunuza devam edebilirsiniz.

Otoyolda Şarj Etme

Otoyolda artık birçok şarj istasyonu mevcut ve ağ şu anda büyük bir genişleme sürecinden geçiyor. Fiyatlar sağlayıcılar arasında farklılık göstermektedir, bu nedenle yolculuğunuzu tamamlamak için en uygun maliyetli şarj cihazlarını bulmak için uzun yolculuklar için önceden plan yapmaya değer.

Tesla gibi bazı üreticiler, bataryalarının şarjı bittikten sonra elektrikli araç alanlarında park halinde kalan sürücüleri cezalandıran ‘boşta kalma ücretleri’ getirmiştir.