Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sistemlerinizi güvence altına almak için siber güvenlik konusunda uzman olmanız gerekmez. Kendinizi korumak için halihazırda oluşturulmuş bir olgunluk modelini kullanabilirsiniz. Siber saldırılar, özellikle siber suçlular düzenli olarak yeni ve sofistike saldırı yöntemleri denediğinden, dijital varlıkları …

Sistemlerinizi güvence altına almak için siber güvenlik konusunda uzman olmanız gerekmez. Kendinizi korumak için halihazırda oluşturulmuş bir olgunluk modelini kullanabilirsiniz.

Siber saldırılar, özellikle siber suçlular düzenli olarak yeni ve sofistike saldırı yöntemleri denediğinden, dijital varlıkları olan herkes için sürekli bir tehdittir. Yalnızca kendi becerilerinize dayanarak onlara ayak uydurmak zorunda kalsaydınız, bu kaybedilmiş bir savaş olurdu.

Siber güvenlik olgunluk modelleri, ağınızı her türlü siber saldırıya karşı güvence altına almak için biletinizdir. Peki bir siber güvenlik olgunluk modelinin faydaları nelerdir? Ağınızı güvence altına almak için bunu nasıl uygulayabilirsiniz?

Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Nedir?

Siber güvenlik olgunluk modeli, dijital yeteneklerinizi tehditlere ve güvenlik açıklarına karşı değerlendirmek için kullanabileceğiniz bir sistemdir. Standart bir güvenlik çerçevesi olan bu model, koruma için en iyi stratejileri belirlemek üzere sisteminizin güçlü ve zayıf yönlerini ölçmenize olanak tanır.

Bir siber güvenlik olgunluk modelinden en iyi şekilde yararlanmak için ağınızın mevcut koşullarını belirlemeniz gerekir. Bu değerlendirmeye dayanarak, güvenlik hedeflerinizi belirlemek için iyi bilgilendirilmiş olacaksınız.

Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Türleri

Çeşitli siber güvenlik olgunluk modelleri vardır, ancak başlıcaları arasında NIST Siber Güvenlik Çerçevesi, Siber Güvenlik Yetenek Olgunluk Modu, ISO 27001 ve Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Sertifikasyonu bulunmaktadır.

NIST Siber Güvenlik Çerçevesi

NIST, bilim ve teknolojideki yenilikleri ölçülebilir ve tekrarlanabilir standartlarla destekleyen bir kuruluş olan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün kısaltmasıdır. NIST siber güvenlik çerçevesi, siber güvenliğinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bir dizi test edilmiş kılavuz ve ilke sunar.

Siber Güvenlik Yetkinlik Olgunluk Modeli

Siber Güvenlik Yetenek Olgunluk Modeli, savunmanızı ölçmenizi ve geliştirmenizi sağlayan sistematik bir çerçeve sunar. Kökleri Operasyon Teknolojisi (OT) ve Bilgi Teknolojisine (BT) dayanan bu model, doğru şekilde uygulandığında etkili olduğu kanıtlandığı için yaygın olarak benimsenmekte ve saygı görmektedir.

ISO 27001

ISO 27001, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri (ISMS) için tanınmış bir çerçevedir. Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) bir ürünü olan bu çerçeve, dijital ortamınızı etkili uygulamalarla korumanıza ve hem kendi gizliliğinizi hem de kullanıcılarınızın gizliliğini korumanıza yardımcı olabilir.

Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Sertifikasyonu

Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Sertifikasyonu (CMMC), dijital varlıkları güvence altına almak için çeşitli güvenlik standartlarından oluşur. ABD Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından geliştirilmiştir ve tüm savunma yüklenicileri için zorunlu bir gerekliliktir. Çerçevenin verimliliği nedeniyle, savunma dışı yükleniciler de artık siber saldırıları önlemek için bunu uygulamaktadır.

Siber Güvenlik Olgunluk Modeli Nasıl Uygulanır?

İlerleme, siber güvenlik olgunluk modelinin önemli bir bileşenidir. Güvenliğinizi sürekli olarak geliştirmenize yardımcı olur, böylece her seferinde elde edilebilecek en iyi savunmaya sahip olursunuz. Aşağıdaki adımları izleyerek modellerden herhangi birini uygulayabilirsiniz.

1. Güvenlik Durumunuzu Değerlendirin

Bilginin güç olduğu şeklindeki popüler söz burada devreye giriyor. Maruz kalabileceğiniz siber güvenlik risklerinin farkında olmanız gerekir, çünkü bunu yapmak bunları önlemenize veya azaltmanıza yardımcı olabilir.

Risk farkındalığınız en doğru şekilde, en savunmasız olduğunuz belirli sorunları belirlemek için güvenlik eğiliminizi değerlendirdiğinizde ortaya çıkar. Mevcut güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için sızma testi gibi yöntemler kullanabilirsiniz.

2. Uygun Bir Olgunluk Modeli Seçin

Ağınızın güvenliğini değerlendirdikten ve olası riskleri anladıktan sonra, riskleri önlemek ve sisteminizin saldırıya uğramamasını sağlamak için politikalar, süreçler ve prosedürler uygulamanız gerekir.

Tüm işi kendiniz yapmak zorunda değilsiniz. Uygun bir siber güvenlik olgunluk modeli seçin; bu model, siber tehditleri ivme kazanmadan önce engellemek ve saldırılar gerçekleştiğinde etkilerini en aza indirecek şekilde karşılık vermek için kullanabileceğiniz hem proaktif hem de reaktif önlemler sunar.

3. Olgunluk Modelini Özelleştirin

Bir siber güvenlik olgunluk modeli ancak onu kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirirseniz size en iyi sonuçları verebilir. Olgunluk modellerinin her biri, ihtiyaçlarınıza göre değiştirebileceğiniz standart ancak esnek ilkelerle birlikte gelir.

Kendinize şu soruyu sormalısınız: Sistemimi en iyi nasıl koruyabilirim? Ardından saldırıları tespit etmenize ve savuşturmanıza yardımcı olacak araçları belirlemelisiniz.

Kullandığınız araçların saldırıları yeterince erken tespit etme kapasitesine sahip olduğundan emin olun, böylece onlara karşı koymak için yeterli zamanınız olur. İzinsiz giriş tespit sistemleri siber saldırıların ortaya çıkarılmasında oldukça etkilidir.

4. İlerlemenizi Takip Edin

Bir siber güvenlik olgunluk modelini uygulamaya koymuş olmanız iyi olsa da, işiniz henüz bitmedi. Performansını takip etmeniz gerekiyor. İyi çalışıp çalışmadığını teyit etmek için çok dikkatli olun. Bazı alanlarda gecikme olabilir ve doğru şekilde yapılması için daha fazla ince ayar yapılması gerekebilir.

Siber Güvenlik Olgunluk Modelinin Faydaları Nelerdir?

Bir siber güvenlik olgunluk modeli siber saldırıları önleyebilir ve azaltabilir. İşte bunu uygulamanın size sağlayacağı faydalardan bazıları.

En Son Güvenlik Standartlarını Koruyun

Dijital varlıklarınızı güvence altına almanın en iyi yollarından biri, özellikle de gelişmiş bilgisayar korsanlığı teknikleri karşısında eskilerinin modası geçtikçe, güncel güvenlik standartlarını benimsemektir. Bir siber güvenlik olgunluk modeli sizi en yeni uygulamalarla donatır. Bu çerçevelerin sağlayıcıları bunları düzenli olarak günceller, dolayısıyla bir kullanıcı olarak emin ellerdesinizdir.

Güvenlik İçgörüleri Kazanın

Ağınızın güvenliğini sağlayabilmeniz, mevcut durumu hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğunuza bağlıdır. Bir siber güvenlik olgunluk modeli uygulamak size sisteminizin güvenlik açıkları hakkında gerekli bilgileri verecektir. Normalde bilmediğiniz bilgileri keşfetmenizi sağlayacak ve güçlü güvenlik savunmaları oluşturmanızda size yol gösterecektir.

Maliyetlerden Tasarruf Edin

Maksimum güvenliği uygulamaya kararlı olduğunuzda, birkaç siber güvenlik aracına para harcayabilir, ancak bunların birbiriyle çakıştığını keşfedebilirsiniz. Masrafları size ait olmak üzere gereksiz işlevleri yerine getiren birçok uygulamayla baş başa kalırsınız.

Bir siber güvenlik olgunluk modeli, belirli sorunlar için yeterli çözümler sunar. İhtiyacınız olan her şeye tek bir pakette sahip olacağınız için birden fazla satın alma işlemi için para harcamak zorunda kalmazsınız.

Tam Görünürlük

Tam görünürlük olmadan siber güvenliğiniz eksik kalır. En önemli dijital varlıklarınızın güvenliğine öncelik vermenin doğru olduğunu savunabilirsiniz. Ancak bununla ilgili sorun, bilgisayar korsanlarının daha az önemli varlıklarınızı daha önemli olanlara erişmek için kullanabilmesidir.

Bir siber güvenlik olgunluk modeli sisteminizdeki tüm varlıkları güvence altına alır. Tüm ağınızı ve içindeki varlıkları kapsadığı için ek güvenlik sağlamanıza gerek yoktur.

Maksimum Güvenlik için Siber Güvenlik Olgunluk Modellerinden Yararlanın

Yerleşik standartların izinden gittiğinizde siber güvenliği uygulamak daha kolaydır. Saldırganların gelişmiş becerileriyle eşleşecek teknik becerilere sahip olmasanız bile, ağınızı güvence altına almak için siber güvenlik olgunluk modellerinin sunduğu uzman uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Uzmanlar, siber güvenlik olgunluk standartlarını oluşturarak ağır işi üstlenmişlerdir. Sizin tek yapmanız gereken bunları uygun şekilde uygulamak.