Tarayıcınızda WordPress’i Deneyin: WordPress Playground

Eğer WordPress ekosistemi haberlerini takip etmiyorsanız, WordPress Playground adında harika bir yeni proje olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Kendi adımı da bu gruba dahil ediyorum çünkü birkaç gün önce proje sayfası Hacker News’e gönderilene kadar WordPress Playground …

Eğer WordPress ekosistemi haberlerini takip etmiyorsanız, WordPress Playground adında harika bir yeni proje olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Kendi adımı da bu gruba dahil ediyorum çünkü birkaç gün önce proje sayfası Hacker News’e gönderilene kadar WordPress Playground hakkında hiç duymamıştım.

Ancak WordPress Playground o kadar güzel ki burada kısa bir açıklamayı hak ediyor. Fikir oldukça basit. Playground, PHP, MySQL veya Apache kurma gibi uğraşmadan doğrudan web tarayıcınızdan bir WordPress örneği çalıştırmanıza olanak tanır.

Onu playground.wordpress.net adresinde deneyebilirsiniz. Sadece birkaç saniye içinde tam donanımlı bir yönetici paneli ve gönderi ve sayfa oluşturma yeteneğine sahip yeni bir WordPress sitesi elde edersiniz. Şu noktada, muhtemelen iki sorunuz olabilir: Bunun mümkün olması nasıl oluyor? Ve neden bu faydalıdır?

Automattic ve WordPress topluluğundan Adam Zielinski ve diğer katkıda bulunanlar, bir sayfa yükleyerek WordPress sunucusunu başlatabileceğiniz WebAssembly tabanlı bir WordPress çalışma zamanı oluşturmuşlardır. Normal MySQL veritabanı, dosya tabanlı bir SQLite veritabanıyla değiştirilmiştir. Ve bir hizmet işçisi (service worker), web sunucusu olarak hareket eder ve tarayıcı isteklerini WordPress yanıtlarına çevirir.

WordPress, dizüstü bilgisayarımda on saniyeden kısa sürede yükleniyor. Sayfayı yenilediğinizde değişiklikler kaybolacağı için istediğiniz kadar oynayabilirsiniz. Verileri tarayıcıda veya yerel bir bilgisayar dizininde depolamak için seçenekler vardır.

İşte WordPress Playground’ın ana fikri budur. Yeni şeyler deneyebileceğiniz, üzerinde çalıştığınız bazı şeyleri sergileyebileceğiniz ve kodunuzu farklı WordPress ve PHP sürümleriyle test edebileceğiniz bir sandbox (kum havuzu) ortamıdır.

Örneğin, WordPress Playground, bir eklentiyi, bir tema veya bir bloğu denemek için kullanılabilir ve ihtiyaçlarınıza uyup uymadığını görebilirsiniz. Canlı bir WordPress sitesine kurmanıza gerek yok ve bir hazırlık sitesi oluşturmaktan daha kolaydır.

WordPress Playground’da bir eklenti kurmanın iki yolu vardır. Bir eklentinin ZIP dosyasını indirebilir ve ardından Playground’a yükleyebilirsiniz. Veya playground.wordpress.net/?plugin=MYCOOLNEWPLUGIN gibi bir URL’yi kullanarak otomatik olarak eklentinin yüklü olduğu bir WordPress sitesi başlatabilirsiniz.

WordPress Playground, URL’deki sorgu parametreleri olarak PHP sürümü, WordPress sürümü, sayfa yüklendiğinde yüklenmesi gereken WordPress URL’si gibi birçok yapılandırma seçeneğini işleyebilir.

Bu parametreler, eklenti geliştiricileri için özellikle yeni bir sürümü eklentilerini taze bir WordPress yüklemesinde test etmek isteyenler için kullanışlı olabilir. Tema geliştiricileri de Playground’u, bir <iframe> etiketi içinde kendi temalarının canlı bir demosunu gömmek için kullanabilir.

WordPress’i bir uygulama platformu olarak kullanma

Birkaç yıl önce Automattic CEO’su Matt Mullenweg ile bir röportaj yaptığımda, WordPress ile webin işletim sistemini oluşturmak istediğini söylemişti. Ve gerçekten de WordPress son derece esnektir. Bir restoran menüsünü sergilemek veya yoğun trafiğe sahip bir medya sitesinin temeli olarak kullanılabilmektedir.

Bazı insanlar WordPress’i başsız bir içerik yönetim sistemi olarak da kullanıyor. WordPress içeriğinizi, kullanıcılarınızı ve medya dosyalarınızı yönetirken ön uç tamamen WordPress’ten ayrılmış ve içeriğinizle etkileşim kurmak için API’yi kullanır.

WordPress Playground, özünde bağımsız bir WordPress olduğu için yerel cihazınızda da bir WordPress örneği çalıştırabilirsiniz. Örneğin, temalarınızı ve eklentilerinizi yerel olarak hata ayıklamak için kullanabileceğiniz bir VS Code eklentisi bulunmaktadır. Ayrıca, bir CLI aracı ile yerel bir WordPress ortamını başlatabilirsiniz.

Daha da çılgın ve şaşırtıcı olarak, Ella van Durpe WordPress Playground’u, iOS ve macOS için yeni bir not alma uygulamasının temeli olarak kullandı. Blocknotes, WordPress’te gönderi oluşturduğunuz gibi notlar oluşturmanıza olanak tanıyan basitleştirilmiş bir WordPress versiyonudur.

Gördüğünüz gibi, notlarınız iCloud Drive’da HTML dosyaları olarak kaydedilir ve Apple cihazları arasında senkronize edilir. Blocknotes şu anda TestFlight üzerinde mevcuttur ve zaten iyi çalışmaktadır. Bu proje, tek bir HTML dosyası şeklindeki bir wiki tarzı not defteri olan TiddlyWiki yi hatırlatıyor.

Şimdi, WordPress Playground için diğer potansiyel kullanım durumlarını görmek için sabırsızlanıyorum. Yeni şekillerde web teknolojilerinin kullanıldığını görmek harika. Playground bunun mükemmel bir örneğidir.